Likdoorn of wrat

Likdoorn of wrat?

Likdoorn

Een likdoorn of eksteroog is eelt wat naar binnen is gegroeid. De oorzaak van eelt is overmatige druk. Als deze overmatige druk een puntdruk is groeit het eelt naar binnen en ontstaat er een likdoorn.
Een likdoorn kan op elke plaats van de voet komen waar teveel druk zit, meestal is dit op de bal van de voet of tussen de tenen.

Therapie

Als de oorzaak van de likdoorn eenmalig is, bv de verkeerde schoenen gedragen, kan de likdoorn worden verwijderd door een pedicure op voorwaarde dat de verkeerde schoenen niet meer gedragen worden.

Is de oorzaak van de likdoorn een kwestie van langdurige druk, bv een verkeerde voetstand of teenstand, kan dit worden verholpen met een podotherapeutische zool of een teenstukje.

Een likdoorn wordt soms chirurgisch verwijderd. Echter wordt hierbij de oorzaak niet opgeheven en er wordt een extra drukpunt gecreëerd door het littekenweefsel.

 

Wrat

Een wrat is het gevolg van een virus dat de opperhuid aantast. Deze is besmettelijk. De voetwrat groeit vaak de huid in door de druk die op de voeten staat. Doordat dit een drukpunt is ontstaat er ook vaak eelt bij. Een wrat verdwijnt vaak vanzelf na gemiddeld 2 tot 10 jaar.
Een wrat ziet er een beetje bloemkoolachtig uit.

Therapie

Omdat een wrat besmettelijk is, is het verstandig deze te laten verwijderen door een huisarts of dermatoloog.
Als de wrat pijnklachten veroorzaakt, kan de podotherapeut de plek drukvrij leggen met een podotherapeutische zool. Hierdoor verdwijnt ook het eelt waardoor de wrat beter behandeld kan worden. Tevens kan de podotherapeut of een pedicure het eelt verwijderen.

 

Het verschil tussen een likdoorn en een wrat

Likdoorn Wrat
Ontstaanswijze Op een plek met veel druk Kan op elke willekeurige plek
Uiterlijk Egale structuur Bloemkoolachtig, soms met eelt eroverheen
Pijnlijk Bij loodrechte druk Bij knijpen, dus, druk van de zijkanten