Ingegroeide teennagel

Ingegroeide teennagel

Oorzaken voor een ingegroeide teennagel

Te kort afgeknipt in de hoeken.

Ingescheurd doordat u de teen heeft gestoten.

Bol groeien van de nagel

Wat kan de podotherapeut doen?

Als de nagel te kort is afgeknipt in de hoeken of afgescheurd gaat de huid voor de nagel zitten. Als de nagel weer begint te groeien groeit de nagel de huid in. De podotherapeut kan het stukje wat in de huid zit verwijderen, waardoor de huid weer kan genezen. Daarna zal de podotherapeut ervoor zorgen dat de hoek van de nagel verder kan groeien zonder opnieuw in de huid te groeien. Dit kan de podotherapeut doen door een soort kussentje onder de nagel te leggen of door de weggeknipte hoek aan te bouwen.

 

Als de nagel erg bol groeit, drukt de nagel aan de zijkanten in de huid. De podotherapeut zal eerst zorgen dat de huid kan genezen. Daarna zal er een nagelbeugel gemaakt. Dit is een ijzerdraad die om de nagel komt te zitten en zo de nagel langzaam recht trekt. Hiervoor moet u plusminus 1 keer per 6 weken terug komen om de nagelbeugel te laten verzetten, gedurende minimaal 1 jaar. De kans bestaat, als de nagelbeugel niet meer teruggeplaatst wordt, dat de nagel weer bol gaat groeien.

 

Wigexcisie

Indien de klachten vaak terug komen kan de huisarts of een chirurg de zijkant van de nagel verwijderen. Het beste is om het nagelbed te behandelen met fenol, waardoor de nagel niet meer terugkomt.